Forum serwisu kulinarnego 4smaki
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Prywatne Wiadomości
Zaloguj
Forum Forum serwisu kulinarnego 4smaki Strona Główna
Kącik PRO
Obecny czas to Czw 17:09, 22 Maj 2025
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Forum Dyskusyjne - Discussion Forum
----------------
Przedstaw się - Introduce oneself
Regulamin - Terms & Conditions
Blog 4smaki
Zarabiaj surfując
Forum Kulinarne - Culinary Forum
----------------
Wasze przepisy - Users recipes
Alkohole i napoje - Drinks
Przyprawy świata - Spices
Słodka chwila - Sweets
Diety - Diet
Przetwory - Preserves
Carving - Thai carving
Książki kulinarne - Cookery books
Nieznane składniki - Mysterious condiments
Poleć to miejsce - Good places for eat
Rozmowy o jedzeniu - Talk about food
Kącik PRO
Gastronomia Molekularna - Molecular Gastronomy
----------------
Postacie GM - Molecular Gastronomy Persons
Składniki i techniki - Techniques and condiments
Narzędzia do GM - Tools for Molecular gastronomy
Po za kuchnią ... - Different topics
----------------
Zareklamuj swoje forum, bloga lub www
Nasze pupilki - Our (users) animals
Kaszuby
Hyde Park
Ebook Cooperation
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
tjakusz
Wysłany: Sob 15:01, 22 Wrz 2007
Temat postu: Warzywny Demi-glace
Ostatnio spotykam wiele wegetarianów w swoim otoczeniu, w większości są to Anglicy, choć i jest też mała garstka Polaków.
Kilka osób często mnie pyta jak przyrządzany jest ten pyszny, brązowy sos cudownie pachnący pieczonym mięsem - czyli cielęcy glace? Po usłyszeniu, że składnikiem ją kości z mięsem, nie chcą dalej słyszeć.
Postanowiłem, poszukać informacji nt. vege-glasu, ale niestety nie wiele znalazłem. Szukałem więc dalej w języku angielskim, a nawet francuskim (co przychodzi mi ciężko
) i natknąłem się na dwa ciekawe przepisy.
I - przepis
Glace warzywny - na zredukowanym soku marchwiowym. W tym przepisie gotuje się osobno dwa płyny. Pierwszy to 10 litrów świeżego soku marchwiowego, zredukowanego b. powoli to 1-1,5 litra, a drugi to 5 litrów wywaru z warzyw takich jak por, cebula, seler naciowy, liście laurowe, anyż gwieździsty, ziele angielskie, czosnek, pietruszka, tymianek, i pasta pomidorowa zalanych czerwonym winem i zredukowanego do ilości około 1 litra. Na samym końcu oba płyny miesza się i jeszcze lekko redukuje. W rezultacie (podobno) wychodzi brązowy płyn - sos o gęstości podobnej go glasu - czyli gęstej śmietany, o przyjemnym zapachu warzyw i ziół.
Jak to wygląda w praktyce, chwilowo ciężko stwierdzić, patrząc na składniki, może to być prawdą, ale nie musi.
II-przepis
To glace -gravy cebulowy z b. małą ilością innych warzyw.
Przepis w głównej mierze opiera sie na pieczonej cebuli, tymianku i czerwonym winie.
Oba przepisy postaram się dokładnie przetłumaczyć i umieścić tutaj.
Jeżeli Znasz jakiś ciekawy przepis na sos podobny do glasu, wykonany całkowicie bez użycia mięsa, kości, węglin, to proszę podziel się z nami. Chętnie podyskutujemy i poznamy nowe pomysły.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group - Glass˛ Created by
DoubleJ(Jan Jaap)
Regulamin