Forum serwisu kulinarnego 4smaki
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Prywatne Wiadomości
Zaloguj
Forum Forum serwisu kulinarnego 4smaki Strona Główna
Kącik PRO
Obecny czas to Śro 8:41, 09 Kwi 2025
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Forum Dyskusyjne - Discussion Forum
----------------
Przedstaw się - Introduce oneself
Regulamin - Terms & Conditions
Blog 4smaki
Zarabiaj surfując
Forum Kulinarne - Culinary Forum
----------------
Wasze przepisy - Users recipes
Alkohole i napoje - Drinks
Przyprawy świata - Spices
Słodka chwila - Sweets
Diety - Diet
Przetwory - Preserves
Carving - Thai carving
Książki kulinarne - Cookery books
Nieznane składniki - Mysterious condiments
Poleć to miejsce - Good places for eat
Rozmowy o jedzeniu - Talk about food
Kącik PRO
Gastronomia Molekularna - Molecular Gastronomy
----------------
Postacie GM - Molecular Gastronomy Persons
Składniki i techniki - Techniques and condiments
Narzędzia do GM - Tools for Molecular gastronomy
Po za kuchnią ... - Different topics
----------------
Zareklamuj swoje forum, bloga lub www
Nasze pupilki - Our (users) animals
Kaszuby
Hyde Park
Ebook Cooperation
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
tjakusz
Wysłany: Sob 22:42, 11 Paź 2008
Temat postu: Thermomix - nieznane urządzenie
Ponieważ od bardzo dawna nikt nie odpisał na posta, uznaję, że nikt nie słyszał o tym wspaniałym urządzeniu. Więc ja przybliżę nieco obraz.
Thermomix - nazywany przez wielu kombajnem lub maszyną dla wygodnych jest niesamowitym urządzeniem typu all-in-one
Spójrzcie na fotografię
To cacko, sieka, mieli, miksuje, przeciera, emulsyfikuje, proszkuje, wyrabia ciasto, uciera, miesza .... a nawet waży gotuje i paruje.
Tak gotuje. To chyba pierwsze urządzenie które oprócz funkcji mechanicznych takich jak tarcie etc. posiada funkcje obróbki termicznej. Na dodatek urządzenie ma system autoczyszczenia. Czy to możliwe???
Oj tak, to szczera prawda. Osobiście należę do sceptyków, zwłaszcza w sprawach kulinarnych. Kiedy szedłem na prezentację tego urządzenia, byłem pewien że znowu jakiś super mikser o 100-stu możliwościach, ale było inaczej.
Thermomixa nie możemy nazwać mikserem, robotem ani malakserem bo to nie opisuje w pełni jego walorów i nie oddaje jego ogromnych możliwości.
Wyobraźmy sobie najczęstszą sytuację która zdarza się co roku czyli Święta Bożego Narodzenia (które są przed nami).
Ileż pracy kosztuje przygotowanie wszystkich dań? U mnie jest to co najmniej 3-4 dni nie wychodzenia z kuchni, mimo iż wszystko mam wcześniej zaplanowane. Nawet nie macie pojęcia, jak moje życie zmieniło się po nabyciu tego urządzenia.
To nie jest kryptoreklama, ani naciąganie na kupno. Pragnę się z Wami podzielić, moim podekscytowaniem, tym co codziennie sprawia, że moje dania wyglądają i smakują bardziej PRO niż przedtem. Dlaczego? Już wyjaśniam.
Sosy i zupy kremy. Każdy sos musi być: dobry, ładnie pachnieć, mieć odpowiednią konsystencję, odpowiedni kolor i pasować do dania. Dzięki Thermomixowi, sosy są idealnie gładkie, emulsyjne, cały sos powstaje w jednym!!! naczyniu, pod przykryciem, co oznacza, że nie ulatniają się olejki eteryczne - więcej smaku pozostaje w samym płynie.
Szybko tworzę tzw. chutneje, Thermomix uciera owoce i warzywa, ja dodaję wcześniej zmielone w nim przyprawy, wstawiam na gotowanie i mam czas dla siebie.
Uwielbiam zupy kremy, ale wbrew pozorom nie łatwo je zrobić i nie zawsze chce mi się bo to przecież sporo pracy - pokorić, podsmażyć lub zblanszować, ugotować, zmiksować, przetrzeć przez sito, zagęścić jak trzeba, zemulsyfikować żeby powstał krem itd. sporo pracy, ale dzięki tej maszynie, naprawdę, częściej robię kremy, zwłaszcza moje ulubione takie jak krem z brokułów, z zielonego groszku z kozim serem, zupę krem z 3 serów i wiele innych (np. nową marchewkową z pomarańczą).
Surówki takie jak colesław przygotowuję w 15 minut, z czego 10 zajmuje mi obranie warzyw
reszta tu już przyjemność i zabawa.
Czasami idę dalej, tzn. do sałatek i sosów zimnych przygotowuję mój własny domowy majonez, ale nie taki zwykły robię majonezy na oliwie, z dodatkiem skórki z limony i cytryny (do zimnych ryb i owoców morza np. koktajlu z krewetek), z bazyli i czosnku (do galantyn z kurczaka i kurczaka w galalrecie), z kolendry i grejfruta (do łososia i ryb, także w galarecie) i wiele innych równie ciekawych.
Dzięki Thermomixowi, przygotowanie przyjęcia dla 10-12 osób zajmuje mi od podstaw zaledwie kilka godzin (udało mi się to w 4 godziny!!! a w menu było 8 dań).
Naprawdę polecam to niesamowite urządzenie.
Jednocześnie zapraszam do dyskusji, pytań, rozważań, sugestii etc. To urządzenie z każdym dniem staje się popularniejsze, kto już posiada, ten na pewno przyzna, że jego życie u kuchni nabrało nowego kształtu.
tjakusz
Wysłany: Pon 21:41, 04 Lut 2008
Temat postu: Thermomix
Pytanie do ludzi w zawodzie kucharza. Czy ktokolwiek z was spotkał się z tym urządzeniem, czyli Thermomixem?
Czekam na refleksje i pytania.
Z braku jakiejkolwiek odpowiedzi poniżej post przedstawiający tę maszynę all-in-one. Polecam.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group - Glass˛ Created by
DoubleJ(Jan Jaap)
Regulamin