Autor |
tjakusz
Administrator
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska>Anglia
Sob 15:01, 22 Wrz 2007
|
|
Wiadomość |
|
Ostatnio spotykam wiele wegetarianów w swoim otoczeniu, w większości są to Anglicy, choć i jest też mała garstka Polaków.
Kilka osób często mnie pyta jak przyrządzany jest ten pyszny, brązowy sos cudownie pachnący pieczonym mięsem - czyli cielęcy glace? Po usłyszeniu, że składnikiem ją kości z mięsem, nie chcą dalej słyszeć.
Postanowiłem, poszukać informacji nt. vege-glasu, ale niestety nie wiele znalazłem. Szukałem więc dalej w języku angielskim, a nawet francuskim (co przychodzi mi ciężko ) i natknąłem się na dwa ciekawe przepisy.
I - przepis
Glace warzywny - na zredukowanym soku marchwiowym. W tym przepisie gotuje się osobno dwa płyny. Pierwszy to 10 litrów świeżego soku marchwiowego, zredukowanego b. powoli to 1-1,5 litra, a drugi to 5 litrów wywaru z warzyw takich jak por, cebula, seler naciowy, liście laurowe, anyż gwieździsty, ziele angielskie, czosnek, pietruszka, tymianek, i pasta pomidorowa zalanych czerwonym winem i zredukowanego do ilości około 1 litra. Na samym końcu oba płyny miesza się i jeszcze lekko redukuje. W rezultacie (podobno) wychodzi brązowy płyn - sos o gęstości podobnej go glasu - czyli gęstej śmietany, o przyjemnym zapachu warzyw i ziół.
Jak to wygląda w praktyce, chwilowo ciężko stwierdzić, patrząc na składniki, może to być prawdą, ale nie musi.
II-przepis
To glace -gravy cebulowy z b. małą ilością innych warzyw.
Przepis w głównej mierze opiera sie na pieczonej cebuli, tymianku i czerwonym winie.
Oba przepisy postaram się dokładnie przetłumaczyć i umieścić tutaj.
Jeżeli Znasz jakiś ciekawy przepis na sos podobny do glasu, wykonany całkowicie bez użycia mięsa, kości, węglin, to proszę podziel się z nami. Chętnie podyskutujemy i poznamy nowe pomysły.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|