Autor |
tjakusz
Administrator
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska>Anglia
Sob 22:42, 11 Paź 2008
|
|
Wiadomość |
Thermomix - nieznane urządzenie
|
|
|
Ponieważ od bardzo dawna nikt nie odpisał na posta, uznaję, że nikt nie słyszał o tym wspaniałym urządzeniu. Więc ja przybliżę nieco obraz.
Thermomix - nazywany przez wielu kombajnem lub maszyną dla wygodnych jest niesamowitym urządzeniem typu all-in-one
Spójrzcie na fotografię
[link widoczny dla zalogowanych]
To cacko, sieka, mieli, miksuje, przeciera, emulsyfikuje, proszkuje, wyrabia ciasto, uciera, miesza .... a nawet waży gotuje i paruje.
Tak gotuje. To chyba pierwsze urządzenie które oprócz funkcji mechanicznych takich jak tarcie etc. posiada funkcje obróbki termicznej. Na dodatek urządzenie ma system autoczyszczenia. Czy to możliwe???
Oj tak, to szczera prawda. Osobiście należę do sceptyków, zwłaszcza w sprawach kulinarnych. Kiedy szedłem na prezentację tego urządzenia, byłem pewien że znowu jakiś super mikser o 100-stu możliwościach, ale było inaczej.
Thermomixa nie możemy nazwać mikserem, robotem ani malakserem bo to nie opisuje w pełni jego walorów i nie oddaje jego ogromnych możliwości.
Wyobraźmy sobie najczęstszą sytuację która zdarza się co roku czyli Święta Bożego Narodzenia (które są przed nami).
Ileż pracy kosztuje przygotowanie wszystkich dań? U mnie jest to co najmniej 3-4 dni nie wychodzenia z kuchni, mimo iż wszystko mam wcześniej zaplanowane. Nawet nie macie pojęcia, jak moje życie zmieniło się po nabyciu tego urządzenia.
To nie jest kryptoreklama, ani naciąganie na kupno. Pragnę się z Wami podzielić, moim podekscytowaniem, tym co codziennie sprawia, że moje dania wyglądają i smakują bardziej PRO niż przedtem. Dlaczego? Już wyjaśniam.
Sosy i zupy kremy. Każdy sos musi być: dobry, ładnie pachnieć, mieć odpowiednią konsystencję, odpowiedni kolor i pasować do dania. Dzięki Thermomixowi, sosy są idealnie gładkie, emulsyjne, cały sos powstaje w jednym!!! naczyniu, pod przykryciem, co oznacza, że nie ulatniają się olejki eteryczne - więcej smaku pozostaje w samym płynie.
Szybko tworzę tzw. chutneje, Thermomix uciera owoce i warzywa, ja dodaję wcześniej zmielone w nim przyprawy, wstawiam na gotowanie i mam czas dla siebie.
Uwielbiam zupy kremy, ale wbrew pozorom nie łatwo je zrobić i nie zawsze chce mi się bo to przecież sporo pracy - pokorić, podsmażyć lub zblanszować, ugotować, zmiksować, przetrzeć przez sito, zagęścić jak trzeba, zemulsyfikować żeby powstał krem itd. sporo pracy, ale dzięki tej maszynie, naprawdę, częściej robię kremy, zwłaszcza moje ulubione takie jak krem z brokułów, z zielonego groszku z kozim serem, zupę krem z 3 serów i wiele innych (np. nową marchewkową z pomarańczą).
Surówki takie jak colesław przygotowuję w 15 minut, z czego 10 zajmuje mi obranie warzyw reszta tu już przyjemność i zabawa.
Czasami idę dalej, tzn. do sałatek i sosów zimnych przygotowuję mój własny domowy majonez, ale nie taki zwykły robię majonezy na oliwie, z dodatkiem skórki z limony i cytryny (do zimnych ryb i owoców morza np. koktajlu z krewetek), z bazyli i czosnku (do galantyn z kurczaka i kurczaka w galalrecie), z kolendry i grejfruta (do łososia i ryb, także w galarecie) i wiele innych równie ciekawych.
Dzięki Thermomixowi, przygotowanie przyjęcia dla 10-12 osób zajmuje mi od podstaw zaledwie kilka godzin (udało mi się to w 4 godziny!!! a w menu było 8 dań).
Naprawdę polecam to niesamowite urządzenie.
Jednocześnie zapraszam do dyskusji, pytań, rozważań, sugestii etc. To urządzenie z każdym dniem staje się popularniejsze, kto już posiada, ten na pewno przyzna, że jego życie u kuchni nabrało nowego kształtu.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez tjakusz dnia Nie 11:08, 12 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|