Autor |
tjakusz
Administrator
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska>Anglia
Nie 11:33, 12 Paź 2008
|
|
Wiadomość |
|
Oto nowy wątek w kąciku PRO.
Zabawa polega na tym, żeby napisać, kim się jest zawodowo, jak wygląda teraz Twoja praca - jeżeli nie jest związana z kuchnią - to jak wygląda kulinarna sytuacja (np. gotuję codziennie, spędzam w kuchni tylko 3 godziny tygodniowo etc.), jakie są Wasze kulinarne plany na przyszłość - czego chcielibyście się nauczyć i jakie jest Wasze danie popisowe.
Myślę, że to fajny pomysł. Zapraszam i oczywiście zacznę od siebie.
Otóż zawodowo jestem technologiem żywienia i gospodarstwa domowego ze specjalnością kuchnie różnych narodów.
Obecnie przebywam w Anglii gdzie pracuję w kantynie w największym angielskim porcie statkowym. Pełnię funkcję o zabawnej nazwie Chef Supervisor. Pracuję w systemie 4 dni po 12 godzin a następnie 4 dni wolnego.
W czasie dni pracy, nie gotuję w domu, z kolei w czasie 4 dni wolnych spędzam w niej co najmniej 5-6 godzin, przygotowując ulubione dania oraz testując nowe.
Obecnie próbuję zgłębiać tajemnicę starych, klasycznych, francuskich sosów nadając im nieco nowszy charakter i ciągle ćwiczę się w kuchni chińskiej.
Do moich popisowych dań należą: kurczak w 5-smakach, pieczona pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z chorizo i papryką, łosoś w sosie chrzanowo-koperskowym ze szparagami oraz kurczak faszerowany szpinakiem i gorgondzolą w sosie salsa-barbecue.
Z deserów popisowe będzie ciasto Isaura oraz Tort wiśniowy i tort pożeczkowo-kokosowy.
Czego chciałbym się nauczyć?? Hmmmm, na pewno pracować więcej na nieznanych rybach i owocach morza np. żabnicą, świeżym tuńczykiem oraz langustynkami.
To tyle. Czekam na inne ciekawe skróty życiorysowe.
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|